~ SINAR MAWADDAH (~_^) ~

"Sebaik-baik iman adalah amal, Sebaik-baik amal adalah insan, Sebaik-baik insan adalah yang pemurah, Semurah-murah sedekah adalah senyuman, Sebaik-baik senyuman adalah yang menenangkan jiwa..."

Insiden Dalam...Bas...

Salamunalaik sahabat/biah...

Alhamdulillah...cz Allah swt masih panjangkn usia ana utk memperbanyakkn amalan2 ana kt dunia nih. insyaAllah, hope amalan2 ana leh tampung ana kt akhirat kelak. insyaAllah. disebabkn ana masih diberikn peluang olh Allah swt utk berhidup dgn baik kt dunia nie, bermakna ana masih lg blh berkhidmat kt ofis sbg pekerja yg baik n berdisiplin. he3...insyaAllah. doa2kn ana la eh para sahabat/biah yg ana kasihi.

Disebabkn ana da start keje, bermakna ana kena g keje hari2 (dr hari isnin - jumaat, sometimes hari sabtu). so, bla da kena g keje hari2, ini bermakna ana kena korbankn kaki ana nie utk berjalan sejauh...erk...lupa la plk sejauh brp km utk tunggu bas kt luar kawasan taman perumahan ana tuh. rasa2nya xdela jauh mana pn...

Anyway, hari nie...bla ana da naik bas utk g keje, satu insiden telah berlaku pd ana. hu2...cedihnye. tp disebabkn minggu nie ana da dilanda masalah yg ana pn xtahu nk settled cmne...so ana sedih. bla da sedih, nk senyum n ketawa pn xmampu. klau senyum n ketawa pn...masyaAllah mcm dibuat2 jerk. mmg unhappy. tp bla insiden tue da berlaku pd ana, ana automatic senyum n ketawa. terasa lucu sgt. ya Allah...mcm nk pecah perut nih cz dk tahan ketawa. hmm...cmne ana leh ketawa lps bersedih hampir seminggu?? hu2...citenye cmni. baca ek...he3. time ana da naik bas utk g keje, ana n siti malas nk duduk. juz berdiri jerk cz dari umah ke ofis ana xjauh sgt. disebabkkn xjauh la ana berdiri n pegang besi kt dlm bas tuh. tp, time bas tue bergerak n brek kt bus stop yg lain, ana tergelincir. ya Allah...mujur la xjatuh kt dlm bas yg ramai org tuh. klau x, jatuh la buah nangka busuk nih...he3. sebelah tangan ana da pegang besi warna kuning tuh (klau pernah nek bas Rapid kL, leh nmpk la besi tue. he3), n sebelah lg ana pegang paper bag. hm...da xkuat tue, xkuat gk la. time pak cik drebar tue brek, kaki ana nie licin sgt...sampai xleh nk stable. org kt dpn ana smua tgk kt ana. malu beb...!! maybe tapak sandle yg ana pkai nie licin...so mmg xleh nk menapak dgn baik. licin sgt sampai ana terpaksa cengkam lengan si siti tuh. he3...cian kt siti cz lengan dia sakit sebab ana cengkam kuat sgt n because of that jgk lima jari ana nie merah2. he3. sakit tau...

Malu...hanya Tuhan je yg tahu cz org tgk2 jerk ana yg nk jatuh nih. jatuh saham ana tau. hu2. time ana da stable, da dpt berdiri dgn baik, uncle yg dk kt dpn ana panggil ana. hm...asl ek?? hm...uncle tue mmg baik cz dia panggil ana sebab nk tolong ana pegang paper bag yg ana bawak tuh. uncle tue da tua n dia suka tido. bla ana da sampai kt tempat keje, ana pn nk mintak balik paper ana yg cumel tuh. tp...dia tido. hu2...ana panggil dia xmo menyahut. alih2...brother kt sebelah uncle tue yg kejutkn cz ana nk turun bas da nih. kelam kabut sgt cz si siti da nk turun...sedangkn ana masih terkial2 nk ambik paper bag. he3. but, i wish...thank you, uncle...cz willing to helped me. mcm da lama jerk xketawa n kerana insiden pg tadi...alhamdulillah cz lastly ana senyum ketawa dgn sesempurna mungkin. mcm mawar da berkembang gitu...he3.

Apa2 hal pn, apa yg berlaku pd ana pg tadi mmg da membuatkn ana n siti ketawa sepanjang jalan nk naik ke ofis. sebelum nie, even pkai sandle yg sama n even ana berdiri, tp xpernah pn ana tergelincir sampai cmtu sekali. mmg first time moment yg membuatkn pipi ana merah...malu...!! hm...nk buat cmne kn...benda da nk jadi. xleh nk elak da. nie merupakn pengajaran buat ana supaya lebih berhati2 time naik bas n lebih2 lg time berdiri. so ikin...be carefull for the next time...please...(~_^)

4 comments:

AKURO SAN June 6, 2009 at 11:01 AM  

la... ciannyer dia... sampai tergelincir pulak....huhu...
kehidupan... ada pahit dan ada manisnya kan?
hehe...

Ratu Syahadah June 8, 2009 at 1:15 PM  

Tula psl...cian kt kaki ana nih cz dk tahan supaya xjatuh gedebuk. hm...nsb bek xjatuh. klau x...hu2...u can imagine that one. he3. hdp ana nie mmg byk pahit manis. tp mcm byk pahit jerk drp manis...uhuk3...=(

Alyn Jae June 9, 2009 at 7:25 PM  

alahai ciannye kt kwn aku sorg neh.. sabo kin sabo2...(nk imagine jap cm ne kalo ikin jatuh hehe)
hehehe opss lupes lak org da lme create blog but jrg update.. kalo rjin g la lawat xde tol pn free je hehe..(alyn0203.blogspot.com)

Ratu Syahadah June 11, 2009 at 9:23 AM  

Hu2...tue la psl. cian tol bla igt blk smua tuh. tp xpela...plg kurang, leh gk bgelak2 dgn si siti tuh.=D
Hmm...about ur blog, i was "see" u n i was read all the things that u expose on ur blog. always think n update keh...!! chaiyok2...!!=)

Related Posts with Thumbnails
~ Ahlan ~ Selamat Datang ~ Welcome ~ Vanakam ~ Huang Ying ~

.::Asma al-Husna::.

.::Kalendar::.

.::Profil Penulis::.

My photo
Shah Alam, Malaysia
Salamunalaik wbt, I am Ikin. I really love music, fashionista, love poems, happy go lucky and easy going, simple.. but sometimes too complicated, talkative and suddenly will be so silent, like to make a jokes and always thinking to make somebody else smile and laugh with me. So, it's just pieces from me and nice to know you all out there. Salam ukhwah and happy browsing! May Allah swt bless us for always, insyaAllah..(^_^)

.::Tautan Dari Sahabat::.

.::Sahabat::.

.::Mari Celoteh::.

** Diharapkan apa jua yang "dilontarkan" diruangan chatbox ini adalah satu ungkapan yang ikhlas dari hati. Chatbox disediakan bukan untuk tujuan provokasi, bukan untuk menyindir dan bukan untuk menyakitkan hati hamba Allah swt yang lain. Berfikir sebelum menaip. Kerjasama pengunjung adalah amat dihargai. Semoga kita semua sentiasa diberkati Ilahi. Salam ukhwah dari pemilik blog. Sekian, terima kasih.(~_^)

.::Terimalah Taubatku::.

Hati hiba mengenangkan dosa-dosa yg ku lakukan...
Tuhan Maha Kuasa, terima taubat hamba berdosa...
Ku akui kelemahan diri...
Ku insafi kekurangan ini...
Ku kesali kejahilan ini...
Terimalah...taubatku ini...
Telah aku merasakan derita jiwa dan perasaan...
Kerana hilang dari jalan menuju redha-Mu ya Tuhan...

Ya Tuhan, terimalah...taubatku ini...(~_~)

.::Mutiara Kata::.

Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya.~Hamka

Bagaimana juapun, kita hidup mesti beradat, dihapus adat lama pasti timbul adat baru.~Hamka

Keadilan yang ada pada diri seseorang raja, laksana sebentuk mutiara. Meskipun yang empunya telah mati, mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya.~Hukama

Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya didalam alam. Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia.~Hamka

Walaubagaimanapun alim seseorang itu, dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal.~Lukmanul Hakim

Ikhlas dan sejati akan bertemu didalam senyuman anak kecil, senyum yang sebenarnya senyum, senyum yang tidak disertai apa-apa.~Hamka

Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih.~Maksud Hadis

Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan.~Hamka

Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah, ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya.~Umar Al Khatab

Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan.~Hadis

Bertangguh itu pencuri masa.~Peribahasa Arab

Lebih baik menerima nama baik daripada harta.~Pujangga