~ SINAR MAWADDAH (~_^) ~

"Sebaik-baik iman adalah amal, Sebaik-baik amal adalah insan, Sebaik-baik insan adalah yang pemurah, Semurah-murah sedekah adalah senyuman, Sebaik-baik senyuman adalah yang menenangkan jiwa..."

Kerana Ukhwah...Kita Bahagia...


Salamunalaik wbt...

Alhamdulillah kerana dapat jugak ana menapak kat weblog kesayangan ana nih. Dah agak lama tak "turun padang" ek?? kalau boleh, hari-hari ana nak share information, share experience, etc kat blog ana nih bersama-sama sahabat-sahabat sama ada yang jauh ataupun yang dekat. Tapi, malangnya ana tak berkesempatan untuk melakukannya kerana kekangan~ kerja. So dengan sisa-sisa energy yang ada nih ana try untuk describe sesuatu. InsyaAllah.

So, last week ana dah mulakan pekerjaan ditempat baru. Alhamdulillah...kerana walaupun keadaan ana agak renyah untuk mulakan langkah dari rumah ke tempat kerja, namun ana tetap teruskan. Teruskan melangkah walaupun sebenarnya keadaan kesihatan yang tak mengizinkan. Asyik tak sihat je. Experience...mulakan perjalanan seawal pagi. Sesudah subuh terus keluar dari rumah. Sementara nak sampai kat bus stop, ana berjalan kaki...agak jauh dari rumah. Pagi-pagi ana dah buat exercise. Sepatutnya ana sentiasa strong dan segar bugar. Tapi lain pulak keadaannya bila selama 5 hari ana bekerja, selama 5 hari tue jugaklah ana demam. Hohoho...dugaan apakah ini?? tak mengapa...life should be goes on eventhough i'm sick. Itu bab ana keluar dari rumah. Memang menguji kepantasan kaki semasa berjalan. Kerana apa?? kerana...kalau berjalan lambat-lambat, alamatnya driver bas Rapid KL tuh tinggalkan ana yang nak sampai awal kat tempat kerja. Can you all imagine...how faster i'm walking?? berjalan macam kartun hanya kerana tak nak lewat sampai kat tempat kerja. Hehehe. So, bila dah sampai kat bus stop, termengah-mengah duk melilau tengok bas yang nak ke KL. I'm from Kajang.

Hmm...dari Kajang ana ke tempat ana kerja memang satu jarak yang jauh dan memenatkan. Ana jadi seorang yang banyak bergerak dan berjalan. Renyah. Tapi itu pengalaman. Itu bab pergi kerja. Kat tempat kerja pulak, lain pulak pengalamannya. Sekarang nie, ana semakin kenal ramai orang. Tak terbatas pada umur peringkat ana saja. Bahkan, yang lebih muda dan tak kurang jugak dengan yang lebih berumur dari ana. Pendek kata, bermacam-macam peringkat umur dan ana beruntung kerana dapat sesuaikan diri dikalangan mereka dan dapat kawan baru. Alhamdulillah kerana pekerjaan yang ana lakukan sekarang membuatkan jalinan ukhwah antara ana dengan yang lain menjadi bertambah kuat dan akrab. Dalam satu space dan rangkaian yang besar, boleh jadi kawan. Hmm...that's great as human being dan inilah satu-satunya hikmah yang Allah swt berikan disebalik kepenatan ana bekerja seharian. Means, sambil bekerja sambil beramah mesra dengan yang lain untuk belajar sesuatu daripada mereka. Yes, i was grabbed and learned a lot of things from them, especially from my trainers.

So, it's my new experienced. Do this and do that with another people like a students. So, this unduction is never won't makes me bored. InsyaAllah...i hope that i will goes on nicely with others. Al-maklum saja, bukan senang nak sesuaikan diri bersama dengan yang lain lebih-lebih lagi yang lain-lain itu berada dalam life background yang berbeza-beza. Huhu. So, actually the main point kat sini adalah mengenai ukhwah. I really proud when i can know about another things from another people. Kesempatan yang Allah swt berikan sebelum kesempitan membuatkan ana berasa bersyukur. Sangat-sangat bersyukur kerana menjadi "insan terpilih" untuk merasai ujian serta nikmat-Nya. Alhamdulillah. So, repeat about ukhwah ( the relation ), ana berharap ana terus dapat menempatkan diri didalam satu hubungan yang baik agar dapat menjalankan amanah ( pekerjaan ) dengan baik. Kerana...bukankah persekitaran yang baik bersama teman-teman dapat memberikan impak yang baik dalam sesuatu pekerjaan yang dilakukan?? hmm...am i right?? if i'm in the right way, please votes for me. Hehehe.

So, for the end...ana nak summerized for all the things berkenaan dengan penceritaan ana yang panjang lebar nih. Sebagai hamba Allah swt yang sama tara disamping-Nya, kita tak patut melayan orang lain dengan layanan yang buruk hanya kerana kita tak mengenalinya dengan rapat. Treat and cure another person with sincerely, also nicely. InsyaAllah...orang akan treat and cure kita dengan baik jugak. Siapa yang nak dilayan dengan buruk kan?? so, samalah jugak dengan kita. Pasti kita tak nak dan salah satu cara untuk mengelakkan diri dari perkara yang buruk itu adalah mencuba untuk menjalinkan hubungan dengan baik tak kira dengan siapa walaupun berlainan bangsa atau berbeza agama. Carilah seberapa banyak cara untuk menghadirkan diri dikalangan mereka yang suka berkawan dan lakukannya dengan seikhlas hati. Ingat...jangan menghadirkan diri untuk menunjuk-nunjuk kelebihan diri. Tapi hadirkanlah diri untuk menjadi insan terpuji. InsyaAllah, mudah-mudahan ukhwah yang dibina diberkati Ilahi dan dapat manfaat ( faedah yang baik ) dari hubungan yang dilangsungkan. InsyaAllah, amin ya Rabb. Last words, jika kita mengatakan yang diri kita ini susah ( miskin, tak cukup duit, tak cukup makan, tiada kerja, tiada kenderaan, etc ), renung-renungkanlah di "luar tingkap" sana...bahawa kat dunia nih masih ada yang keadaannya lebih susah daripada kita. Selamat berfikir dan selamat menjalankan amanah yang Allah swt berikan pada kita. Tata...(b_b)


P/s : Ukhwah lillahitaala nie hebat. Sangat hebat. Jadi, berhubunglah sebagai insan yang rendah diri serta rendah hati agar dapat mencungkil potensi kebaikan dan keikhlasan dalam hati supaya hati akan menjadi lebih bahagia. \(^_^)/



2 comments:

Azriey SinarMawaddah February 7, 2010 at 1:57 PM  

Rajinnya dia karang... :)

Ana Muslimat February 7, 2010 at 5:46 PM  

Hu2.. kena rajin tuk sampaikan sesuatu n kongsikan bsama dgn yg lain tuk sama2 menilai n bfikir.. =)

Related Posts with Thumbnails
~ Ahlan ~ Selamat Datang ~ Welcome ~ Vanakam ~ Huang Ying ~

.::Asma al-Husna::.

.::Kalendar::.

.::Profil Penulis::.

My photo
Shah Alam, Malaysia
Salamunalaik wbt, I am Ikin. I really love music, fashionista, love poems, happy go lucky and easy going, simple.. but sometimes too complicated, talkative and suddenly will be so silent, like to make a jokes and always thinking to make somebody else smile and laugh with me. So, it's just pieces from me and nice to know you all out there. Salam ukhwah and happy browsing! May Allah swt bless us for always, insyaAllah..(^_^)

.::Tautan Dari Sahabat::.

.::Sahabat::.

.::Mari Celoteh::.

** Diharapkan apa jua yang "dilontarkan" diruangan chatbox ini adalah satu ungkapan yang ikhlas dari hati. Chatbox disediakan bukan untuk tujuan provokasi, bukan untuk menyindir dan bukan untuk menyakitkan hati hamba Allah swt yang lain. Berfikir sebelum menaip. Kerjasama pengunjung adalah amat dihargai. Semoga kita semua sentiasa diberkati Ilahi. Salam ukhwah dari pemilik blog. Sekian, terima kasih.(~_^)

.::Terimalah Taubatku::.

Hati hiba mengenangkan dosa-dosa yg ku lakukan...
Tuhan Maha Kuasa, terima taubat hamba berdosa...
Ku akui kelemahan diri...
Ku insafi kekurangan ini...
Ku kesali kejahilan ini...
Terimalah...taubatku ini...
Telah aku merasakan derita jiwa dan perasaan...
Kerana hilang dari jalan menuju redha-Mu ya Tuhan...

Ya Tuhan, terimalah...taubatku ini...(~_~)

.::Mutiara Kata::.

Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya.~Hamka

Bagaimana juapun, kita hidup mesti beradat, dihapus adat lama pasti timbul adat baru.~Hamka

Keadilan yang ada pada diri seseorang raja, laksana sebentuk mutiara. Meskipun yang empunya telah mati, mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya.~Hukama

Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya didalam alam. Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia.~Hamka

Walaubagaimanapun alim seseorang itu, dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal.~Lukmanul Hakim

Ikhlas dan sejati akan bertemu didalam senyuman anak kecil, senyum yang sebenarnya senyum, senyum yang tidak disertai apa-apa.~Hamka

Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih.~Maksud Hadis

Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan.~Hamka

Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah, ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya.~Umar Al Khatab

Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan.~Hadis

Bertangguh itu pencuri masa.~Peribahasa Arab

Lebih baik menerima nama baik daripada harta.~Pujangga